Sümeg

Sümeg

Sümeg egy település Magyarországon, Veszprém megyében, elsősorban a sümegi várról ismert. A Balatontól 20 kilométerre északra található. Sümegnek mintegy 5960 lakosa van. Sümeg a Várhegy-dűlő közelében, az Öreghegytől délre található.

Sümeg már az őskorban és a római Pannónia idejében is lakott volt.

A város első írásos emléke 1292-ből származik, a várat először 1318-ban említik. Sümeg jelentősége a 16. század elején kezdett növekedni, amikor a környező városok és várak az oszmán invázió uralma alá kerültek. Az 1550-es években a veszprémi püspök Sümegre menekült, és a város a 18. század végéig a veszprémi egyházmegye székhelye maradt.

A várhegy lábánál fekvő város a 17. század végén indult virágzásnak. Fallal körülvették, de többször is tűzvész pusztította. A Rákóczi-szabadságharc után a várat 1713-ban a Habsburgok lerombolták, hogy megakadályozzák a további felkeléseket. Később a 18. században felépült a város temploma és a Püspöki Palota.

A kastély időközben még jobban leromlott, az időjárás és a falait építőanyagként használó lakosság tovább rontotta. Restaurálása az 1960-as években kezdődött, és azóta is tart. Ma Magyarország egyik legjobban karbantartott kastélya.

Sümeg

Sümeg

Sümegi vár

A sümegi várat a 13. század második felében IV. Béla építtette. A Várdomb nevű hegy tetején található. Később V. István ajándékozta a Veszprémi Római Katolikus Főegyházmegyének. A 15. században a várat megerősítették. 1552-ben Veszprém török elfoglalására válaszul a várakat újjáépítették és megerősítették, hogy végvárként szolgáljanak. 

Ma a kastély a Sümegre látogatók fő turisztikai vonzereje. 1989 óta magánkézben van. Nagy részben helyreállították, ma turisztikai attrakcióként üzemel, rendezvényeket, versenyeket biztosít. Magyarország egyik legjobb állapotban fennmaradt erődítményeként tartják számon.

Sümegi vár

Sümegi vár